28. mai 2024

Hvem kommer til å kjøpe Bolton?

Trevor Birch
Trevor Birch

Det er ikke noen hemmelighet lenger at Eddie Davies prøver å selge klubben. Bolton har alltid vært stille på fronten med å gi informasjon til supporterne, men nå har Trevor Birch åpnet seg på vegne av klubben og snakker ut om hva som foregår med forhandlinger og om hva som skjer dersom der kommer nye eiere.

Skrevet av: Arthur Højgaard

Trevor Birch (TB i saken) er utnevnt som rådgiver for styret og eier av klubben samtidig som han driver klubben under Phil Gartside sitt fravær.
bwfc.co.uk: Med å kjøpe klubben, hva ville en ny potensiell eier faktisk få? Hvem ville eie stadion, treningsfeltet og akademi?

TB: De vil kjøpe alt. Den nye eieren tar over hele Burnden Leisure´s eiendommer, inkludert stadion, treningsfeltet, akademiet og hotellet.

bwfc.co.uk: Hva vil skje med gjelden vi skylder Eddie Davies og de pengene vi skylder banken?

TB: Eddie skal skrive av seg lån som i dag sitter i regnskapet. Han gir klubben ca £185 millioner. Det er ingen bankgjeld, unntatt et lite lån på hotellet. Klubben har blitt finansiert av Eddie´s lånebidrag.

Boltons nåværende eier, Eddie Davies.
Boltons nåværende eier, Eddie Davies.

bwfc.co.uk: Hvor mye vil klubben trolig bli solgt for?

TB: Jeg ønsker ikke å gå inn på kompromissene om de pågående forhandlingene, men Eddie gjør det svært attraktivt for et interessert selskap til å kjøpe klubben. Det vil også være noen endring av kontroll om utbetalinger til andre parter som de nye eierne må respektere.

bwfc.co.uk: Hvor mye penger har Eddie Davies satt inn i klubben i løpet av sin tid som eier?

TB: Siden han kjøpte klubben han har investert en betydelig sum penger. I sommer var det noen beløp klubben skyldte som Eddie fjernet.

Jeg har hørt folk snakke om penger Eddie har tatt fra klubben i retur for sin egen investering, men selv tar ansvar til renter på sine lån i de tidlige årene. Eddie´s netto «tap» nærmer seg £175million. Et fantastisk engasjement så langt som jeg ser.

bwfc.co.uk: Vil Eddie Davies har noen befatning med klubben etter en mulig overtakelse?

TB: I all sannsynlighet nei, annet enn trolig blir gitt tittelen president i anerkjennelse av investeringen han har gjort i Bolton Wanderers i løpet av årene.

Boltons utskjelte formann Phil Gartside.
Boltons utskjelte formann Phil Gartside.

bwfc.co.uk: Hva vil skje med Phil Gartside og de nåværende styremedlemmene etter en overtakelse? Avhenger det av hvem som tar over?

TB: Det avhenger veldig mye på hvem som tar over. Hver gruppe har en forskjellig profil med noen som har medlemmer med fotballopplevelse og noen ikke.

bwfc.co.uk: Om det skjer, blir Neil Lennon fortsatt manager, og om så blir det da penger tilgjengelige?

TB: Igjen, det er veldig vanskelig å si ettersom hver interesserte gruppe vil ha sine egne planer for fremtiden. Det jeg vil si er at ingen av dem har så langt signalisert at de ønsker en umiddelbar endring i ledelsen.

bwfc.co.uk: Hvordan er denne prosessen i forhold til hva du tidligere har opplevd i andre klubber?

TB: Hver klubb har hatt sine egne unike omstendigheter, men en fellesnevner er at under slike prosesser er det mange spekulasjoner og rykter, hvorav noen er sanne, men mange som ikke er det.

En klubb med Premier Leagues infrastruktur

Som en fotballklubb, har Bolton Wanderers, en fantastisk stamtavle og har alt på plass for eventuelle kjøpere som ønsker å kjøpe en klubb med Premier Leagues infrastruktur og stort potensial. Vi snakker om en rekke interesserte grupper, men ingen har ennå fått førsterett og døren er fortsatt åpen for alle.

Det har vært mange rykter at det skal være selskaper rundt om i hele verden som har vært interesserte i å ta over klubben. Det vi vet så langt, som er sikkert og kommer fra pålitelige kilder, er at det er i vært fall to potensielle nye eiere. De som leder de sakene er to tidligere Bolton spillere. Stelios Giannakopoulos og Dean Holdsworth.

Stelios Giannakopoulos
Stelios Giannakopoulos

Jeg velger å nevne Stelios først. Han kom nylig ut i pressen med at han manglet svar fra klubben. Han skal ha vist interesse for å kjøpe klubben allerede tilbake i januar måned. I den siste tiden har det blitt sent mange brev frem og tilbake mellom han og klubben, men plutselig stoppet det og han vil nå ha svar av Trevor Birch om hva som skjer. Han skal ha økonomisk støtte fra en canadisk gruppe samt en gresk forretningspartner. Penge vil være tilgjengelige til kjøp av spillere i januar og trolig vil han beholde Neil Lennon som manager.

Dean Holdsworth
Dean Holdsworth

Så har vi Dean Holdsworth. Man trodde lenge at han hadde økonomisk støtte fra noen, men nå sies det at alt kommer fra ham selv og selskapet Sport Shield som han driver sammen med Michael Collins. Han har en stor fordel med at Eddie Davies helst vil selge til et selskap i Storbritannia. Forhandlingene med Holdsworth skal ha kommet veldig langt og det sies han har lagt inn et endelig bud på å ta over og bare venter på et ja eller nei av Davies.

Nevnes kan på søndag gikk det rykter om at en gruppe fra Midtøsten skulle ha meldt interesse om å ta over. Disse er ennå ikke bekreftet av noen.

Dette er alt vi vet i dag. Det kan skje fort at vi plutselig står med ny eier, men det kan også ta lang tid. Vi kan bare sitte og vente og håpe på det beste.

Det som gjør at vi kan bli optimistiske til at det faktisk kan skje er fort, er at Eddie Davies gjør klubben blir gjeldsfri, og det eneste en ny eier vil stå igjen med er et lite lån på hotellet.

Oppdag mer fra Trotters online

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese