15. april 2024

Kan vi rykke opp med middelmådig angrepsspill? Ja visst!

Ulv Hanssen, og alle Boltonsupportere, tror og håper på opprykk. Foto: bwfc.co.uk

Bolton har hatt en fin sesong så langt. I skrivende stund har vi akkurat slått Shrewsbury og ligger på femteplass med tre kamper igjen av sesongen.

Direkte opprykk er ikke mulig, men kampen for de to siste sluttspillplassene er helt åpen mellom Bolton, Derby og Peterborough.

Det kommer til å bli en nervepirrende avslutning på en sesong som stort sett har vært positiv. Men det er kanskje én grunn til bekymring: Boltons store vansker med å lage mål. Førsteomgangen mot Shrewsbury var ganske representativ for hele sesongen. Vi har masse ballbesittelse, men klarer ikke å omsette dette i sjanser og, viktigere, mål. Bolton har bare skåra 57 mål på 43 kamper så langt. Det er delt tiendeplass, altså nokså middelmådig. Om vi trekker fra en anomali i februar da vi lagde ti mål på to kamper på rad, havner vi på nedre halvdel av måltabellen. Blant topplagene er vi desidert det minst målfarlige. Av lagene som kjemper om opprykk, er vi det eneste som ikke har skåra 60 mål og ett av to som enda ikke har skåra 70 (Derby har 66). Det som bør vekke mest bekymring er at måltørken ser ut til å forverre seg på slutten av sesongen. Det er nå ti kamper siden sist vi lagde mer enn ett mål i en kamp. Kan vi rykke opp med et så middelmådig angrepsspill?

Ja, absolutt!

Foto: bwfc.co.uk
Boltons beste spiller denne sesongen, mener Ulv Hanssen. Foto: bwfc.co.uk

Heldigvis består fotball ikke bare av angrep, men også forsvar. Og her er vi gode. Bolton og Ipswich deler æren av å ha sluppet inn færrest mål i League One med bare 33 baklengsmål så langt (Ipswich har dermed skåra desidert flest og sluppet inn færrest, en bragd som kanskje tyder på at Ipswich er det beste laget i ligaen denne sesongen). Til tross for at det kanskje ikke alltid virker sånn når vi biter negler og ser på kamp, er forsvaret vårt ganske så bunnsolid. Shrewsbury skapte vel ikke en eneste sjanse i hele kampen på lørdag.

I mine øyne har Ricardo Santos vært sesongens beste spiller. Han vinner nesten alle hodedueller og tilføyer ro og stabilitet i det bakre ledd. M.J. Williams har gjort en flott jobb som erstatter etter at Santos ble skada. Conor Bradley har en motor av de sjeldne og bryter hele tiden opp motstandernes angrepsspill. Spissen Dion Charles er også god til å trekke bakover i forsvar når det trengs. Og vi skal selvfølgelig ikke glemme at vi har ligaens klart beste målvakt i James Trafford.

Boltons keeper James Trafford. Foto: bwfc.co.uk

Dette gjør det veldig vanskelig å skåre mot Bolton. Vi er spesielt gjerrige på hjemmebane der vi holder motstanderne målløse 62 prosent av kampene, hvilket er klart best i League One. Forsvarsstyrken vår kommer til å bli desto viktigere i sluttspillet der vi kan frustrere lag som er vant til å skåre mye. Forsvaret gjør oss sterke nok til å slå hvem som helst, men måltørke kan dessverre også gjøre oss i stand til å tape mot hvem som helst. Det er med andre ord helt åpent.

Vi skal huske på at med bare 59 mål på 46 kamper var ikke Bolton noen målmaskin i 2020-21 heller, men opprykk ble det. Denne sesongen har vi samme tannløse angrep, men et mye bedre forsvar. Så lenge vi unngår skader på nøkkelspillerne våre, er sjansene våre gode.

La oss krysse fingrene og håpe at bunnsolid forsvarsspill bringer oss opprykk og Championship-fotball neste sesong!